Mijn levenspad #1

De titel klinkt  misschien een beetje zweverig, filosofisch of al heel volwassen (wat ik nog niet helemaal ben). Ik ben pas twee-en-twintig, voor mijn moeder ben ik AL twee-en-twintig. De tijd vliegt voorbij. In deze twee-en-twintig jaar heb ik al het een en ander gedaan waar ik op kan terug kijken. Vooral heb ik veel geleerd uit al deze ervaringen, jaren en tegenslagen. Uit de tegenslagen probeer ik motivatie te halen om door te gaan en om te zetten in positiviteit.

Ik was 12 jaar toen ik van de basisschool afging. Bij mijn eindgesprek (geen flauwidee meer hoe dat heet, als je advies krijgt voor de middelbare school) kreeg ik te horen dat ik het advies VMBO-T/HAVO mocht gaan doen. Op mijn 12e was ik totaal niet bezig met HOGE NIVEAUS. Mijn moeder heeft mij nooit gedwongen of gezegd om HAVO, VWO of what ever te gaan doen. Mijn oudere zus Madeleine zat destijds op De Berkhoff een VMBO-B school met consumptieve vakken, horecagericht. Zij had het erg naar haar zin en had hetzelfde schooladvies als mij gekregen. Ik had ook niet zo’n goed idee wat de middelbare school allemaal inhield ofzo. Wat ik wel wist, dat het mijn laatste jaar op de basisschool was.

Mijn moeder vond het een goed idee om mij ook op de Berkhoff te zetten. Prima, dacht ik bij mijzelf (dan hoef ik niet verder te zoeken :P)! De eerste twee jaren waren gewone ”basisjaren”. Eind van het tweede jaar kreeg je weer een advies. Of je kreeg Basis of je kreeg Kader. Uit de klas was ik er één die Kader mocht gaan doen. Dat betekende weer dat ik in een andere klas zou komen! In het derde jaar, was ik helemaal alleen zonder enige oude klasgenoot van mijn vorige jaren. Dat duidde einde van het schooljaar op 5 onvoldoendes. Als ik mijn best deed kon ik het halen, maar daar had ik zelf geen vertrouwen in! Dus heb ik helemaal alleen besloten om een stapje terug te doen en mijn examenjaar in Basis te doen! Mijn moeder vond het een goed idee en school ging ook akkoord! Trouwens in het derde jaar kregen wij naast bakken (bakken als in bakkerij) ook koken en serveren. Dat vond ik zo leuk! Eind van het derde jaar moest je ook beslissen of je examen wou gaan doen in bakken(brood en banket) of koken-en-serveren. Dat was voor mij al duidelijk, ik ga examen doen in Basis-theorie en Koken-en-serveren.

Mijn vierde jaar ging eigenlijk wel prima. Ik zat in een leuke klas, had het leuk met mijn praktijkvakken koken-en-serveren. En haalde mijn diploma zonder te leren!! (wat wil je nog meer). Deze jaren vlogen weer voorbij, een mijn eerste diploma was binnen!

Oohja, wat nu! Weer had ik geen flauwidee over MBO-dingen. Wat ik moest gaan doen enzo. Op internet was ik ook niet echt gaan kijken wat voor opleidingen er waren. Had er ook geen verstand van. Gelukkig heb/had ik een zus die er al ervaren in was. Zij was ook voor mij gaan rondneuzen. Wel zat ik in mijn hoofd te denken om of 1-jaar de opleiding Kok(in) of om 1-jaar de opleiding Gastvrouw te doen. Ik vond beide vakken heel leuk. Veel klasgenoten destijds gingen voor het gastvrouw/heerschap. Toevallig vond mijn zus een 2-jarig traject met beide opleidingen. De Combi-opleiding koken&serveren. Zonder na te denken had ik mij ingeschrevenen was aangenomen. Dit was geloof ik niveau 2, maar wel versneld omdat ik al examen had gedaan in beide vakken (voorsprong)!

Na de zomervakantie begon in met goede moed aan de opleiding. In de Zomervakantie had ik vol trots een mooi kokspak aangeschaft en een lelijk serveerpak(nu ik serveerpak type, krijg ik een big smile op mijn gezicht. Ooh wat was het een afschuwelijk lelijk pak!) Dat terzijde. Voor deze aankopen had ik zelf hard gewerkt. Ik had een super leuke en gezellige klas. Wij moesten 3 dagen naar school en 2 dagen stage lopen. In de zomervakantie had ik op de valreep een stage kunnen regelen bij The College Hotel in Amsterdam. In de 3e klas van de middelbare school heb ik daar ook één snuffelstage gelopen en vond het geweldig. Dit wordt grotendeels gerund door studenten van de hotelschool, van allerlei opleidingen. Grotendeels de opleiding Managment. Wij moesten eerst één halfjaar stage lopen in de keuken. Ik vond het zo leuk, wat ik allemaal deed! Tijdens die stage en begin van de opleiding leek het mij leuk om na de combi-opleiding mij te specialiseren in het vak koken. Zo bedacht ik om de niveau 3 opleiding zelfstandig werkend koken te gaan doen. Helaas, heeft dit nooit mogen gebeuren. Ook kon in deze opleiding niet afmaken!

Tijdens één praktijkles op maandagavond stond ik chef de partie desserts. Zo leuk! Ik had samen met een klasgenoot frambozenijs gemaakt. Op een gegeven moment zaten mijn beide handen onder. Ik spoelde mijn handen schoon maar het bleef maar tintelen. Destijds was ik een prooi voor handeczeem! Thuis heb ik ze ook goed gewassen en goed ingesmeerd. Die nacht wist ik niet wat mij over kwam. Ik had nog nooit van mijn leven zo’n jeuk gehad. De volgende ochtend waren mijn handen dik en rood. Mijn ringvinger was gewoon groter dan mijn middelvinger. Dit was niet goed! Ik kon pas de volgende dag bij de dokter terecht. Die dag heb ik op school geregeld dat ik van opleiding kon switchen. Ik ben voor het 1-jarige traject gastvrouw gegaan. Ik heb niet veel kunnen nadenken, heb juist gelijk gehandeld wat het beste was. Op mijn stage had ook alles geregeld. Wat vond ik het erg dat ik niet meer professioneel kon koken!

Uiteindelijk heb ik in 1 jaar mijn niveau 2 gastvrouw behaald. Ook vond ik mijn stage bij The College Hotel niet meer leuk en ben geswitcht van stageplek. Ik ben toen gaan stage lopen bij mijn bijbaantje. In het Eden Hotel in Amsterdam. Twee dagen in de week liep ik stage en 1 dag was ik daar werkzaam in de ontbijt-service. Ook ging ik nog 3 dagen naar school. Dus voor een meisje van 17 jaar die een niveau 2 opleiding volgde was ik best druk! Omdat ik in het ontbijt stage liep en werkte kon ik mijn moeder ook nog helpen met het huishouden.

Einde van mijn opleiding niveau 2 was ik helemaal In Too Fashion. Graag wilde in de opleiding Allrounde Mode/Maatkleding niveau 3 studeren. In die periode had ik hele discussie met mijn moeder. Mijn moeder leek het geen goed idee omdat je met veel stof in de weer zou moeten gaan en ik al gevoelige handen had. Toch ging zij overstag. Wij waren samen naar de open dag geweest. Zij vond het net zo enig als ik, ik zag mezelf daar al rond lopen. Met goeie moed ingeschreven en aangenomen. Na de zomervakantie kwam ik in een klas met 1 jongen. Dit was voor mij wenen. Ik heb altijd in een klas gezeten met 50/50 jongens en meisjes of merendeels jongens. Dat viel mij best op!

Mijn moeder had gelijk. Na 3 weken hield ik de mode-opleiding voor gezien. De druppel was: de naaimachine. Uren ZITTEN achter dat ding, ik kon het niet aan. Zonder enige twijfel en afgaande op mijn gevoel rende ik terug naar de Hotelschool. Wat mistte ik de Horeca! De opleiding niveau 3 Zelfstandig werkend gastvrouw wilde ik gaan doen. Het moest en zal lukken. Mij werd er vertelt dat ik eerst een leerbedrijf moest vinden voordat zij mij konden aannemen. Het was/is een BBL opleiding. Dat betekend dat je 4 dagen werkt en 1 dag naar school gaat. Ik heb serieus een hele waslijst gemaakt met alle restaurants/hotels die mij aanspraken in Amsterdam. Ik had er een stuk of 20/25. Er was 1 restaurant die ik niet durfde te bellen en maar steeds uit de weg ging. Uiteindelijk heb ik dat restaurant toch gebeld. Dit was het eerste restaurant waar ik meteen 2 dagen later op gesprek kon komen. Het voelde heel goed, aan de telefoon klonk er ook een enthousiaste stem. Het was in buurt, Aziatische en ik was ook door het dolle heen!

Twee dagen later ben ik op gesprek gegaan. Wat vond ik het spannend, I Mean het ging wel om een baan op je 17e. Het was een heel fijn gesprek, van beide kanten waren wij erg enthousiast. Wat ik nog weet is dat ik op een donderdag dit gesprek had en die maandag erop mocht ik beginnen. Die dagen er tussen ben ik allemaal zwarte kleding en schoenen gaan kopen voor mijn nieuwe baan! Voorheen heb ik altijd tegen mijn moeder gezegd: Ja, ik ga geen BBL doen, dit kan ik niet zus en zo! Zo zie je maar hoe dingen lopen. Mijn opleiding duurde twee jaar, ik heb ook twee jaar bij dit restaurant mogen werken. Bij het restaurant had ik fijne collega’s ik ben in het begin en daarna heel goed begeleid. Na twee maanden mocht ik al veel zelfstandig doen en had ik al mijn eigen wijk. Ook was er ruimte om veel wijnkennis op te doen, wat je vaak niet verwacht bij een Aziatische keuken. Ik had de tijd van mijn leven. Ik deed leuk werk, leerde dingen wat ik leuk vond over wijnen, wijn/spijscombinatie, gastvrijheid, service en deed veel mensenkennis op!

Begin van mijn laatste jaar niveau 3 gastvrouw ben ik begonnen met dansen. Ik volgde lessen in Ballet, Pilates, Streetdance, Modern en work-out lessen. Die tijd vond ik een nieuwe interesse, een interesse waar ik meer van wilde weten en leren. Horeca vond ik nog wel leuk maar Dansen was het geen wat mijn aandacht trok. Destijds had ik een werkcontract van 32 uur, ging een hele dag van 9 tot ongeveer half 5 naar school en daarnaast volgde ik 8 uur per week les in de dansschool. Zonder dansen kon ik  niet meer! Einde van mijn schooljaar gingen mijn klasgenoten en 2 andere klassen uit Brabant en Apeldoorn met dezelfde opleiding op Wijnreis. GE-WEL-DIG, het was zo’n mooi reis. In die reis heb ik veel gezien, geproefd en genoot enorm. Het was mooi weer, had leuke mensen om mij heen en leerde veel. Vlak voor deze reis heb ik op het nippertje mijn 6  proefexamens in wijnen gehaald. Mijn mentor adviseerde mij om geen wijnexamen te doen. Hierbij was ik het niet mee eens, ik voelde aan alles dat ik het wel zou gaan halen. Uiteindelijk had hij mij wel op de lijst gezet. Iets na de wijnreis had ik mijn wijnexamen. JA, met vlag en wimpel geslaagd, wat was ik trots! Met het examen had ik 2 wijnen juist geproefd en had precies 36 vragen goed (einde van het examen had ik toch nog één vraag veranderd van antwoord!). Dit was het minimale wat je moest halen voor een voldoende. Yeah, mijn wijncertificaat op zak! Daarvoor had ik mij ingeschreven voor de opleiding Dans op het ROC van Amsterdam. Bijna had ik mijn niveau 3 op zak. Nu een niveau 4 opleiding doen wat ik graag wilde. Dansen! Ik werkte 32 uur in de horeca (dat betekend lopen-rennen-lopen-rennen) en 8 uur p.w. dansen, op één of andere manier had ik een zware knieblessure opgelopen. De dag voor mijn auditie heb ik afgebeld. Aan mijn moeder vertelde ik het met tranen in mijn ogen. Wat was ik verdrietig en heb ik zitten janken! Bij mijzelf dacht ik daar gaat het dan, alweer een domper! Ik ga nooit meer een kans krijgen om te dansen!

Mijn baas van het restaurant, daar kon ik goed mee praten. Hij was destijds bezig met een nieuw hotel opzetten en begon ineens over Interieuradviseur. Niet veel later, ben ik naar die opleiding gaan kijken en had mij ingeschreven. Ook weer op de valreep was ik aangenomen voor het nieuwe schooljaar. Toen ik mijn niveau 3 opleiding Zelfstandig werkend gastvrouw + wijnbrevet (niet te vergeten) opzak had ben ik weggegaan bij het restaurant. Ik was toe aan allemaal nieuwe dingen. Na de zomervakantie ging ik ineens weer full-time naar school. Hieraan hoefde ik totaal niet te wennen. Interieuradviseur ging ik doen. De opleiding duurde 3 jaar, weer zat ik met alleen 1 jongen in  klas. Zo sneu voor hem! In deze opleiding heb ik ook stages moeten lopen. Elk jaar had ik één stage. Bij alle stage heb ik het leuk gehad en heel veel geleerd op het gebied van Verkoop, Interieur, Styling en Keukens. Mijn diploma heb ik afgelopen Juli in ontvangst mogen nemen. Weer een papiertje erbij!

Begin van deze opleiding dacht ik bij mijzelf, het gevoel ”IK WIL DANSEN” gaat wel weg. Het heeft zijn tijd nodig. Uiteindelijk heeft mijn gevoel, gedachte en hart gesproken. Begin van het jaar 2014  had ik mij ingeschreven voor de opleiding Docent Dans op het AHK. Daar heb ik auditie gedaan, voor de eerste keer in mijn leven. Wat voelde ik mij klein en niet prettig. Na de auditie had ik zo’n slecht gevoel. Mijn gevoel klopte ik was niet door naar de volgende ronde. Wel bleef ik gewoon door dansen. Op dat moment gaf ik mijn wens op. Dansen is niet voor mij! Een stagiaire op de dansschool die mijn ballet gaf, haar vertelde ik over mijn avontuur op het AHK. Zij gaf zichzelf als voorbeeld. Ook zij heeft tegenslagen gehad. Zij is doorgegaan. Ik luisterde en het drong niet tot mij door. Niet veel later drong het wel tot mij door en vroeg mijzelf af. Wat wil ik met mijn leven. Wil ik dikke doekoe’s verdienen een 4-jarige opleiding volgen waar ik diep ongelukkig van wordt. Of wil ik weer een gewone MBO opleiding volgen richting Dans. Deze beslissing was niet zo moeilijk. Op mijn stage had ik de vrijheid om nogmaals 2 audities te doen voor twee verschillende MBO dansopleidingen. Helaas heb ik deze ook niet gehaald!

Dit is een teken voor mij om het niet op te geven. Ik ga door! Het is mijn tijd nog niet om te doen wat ik graag wil. Er is besloten dat ik eerst nog andere dingen moet gaan doen, leren, ondervinden en moet gaan ontdekken voordat er wordt toegegeven! Wie weet dat er wel iets spannenders dan dans op mijn pad komt, wie weet!

Ik heb een collega op mijn werk. Wij zien elkaar niet veel en tijdens mijn stage zag ik haar ook alleen 1x in de zoveel tijd. Wij update elkaar altijd over school en voorderingen. Zo ook vertelde ik over al mijn afwijzingen van mijn audities. Zij keek mij aan en zei: ”Na al die tegenslagen en afwijzingen, hoe kan je hier nog zo positief staan?”. Dat weet ik zelf ook niet, ik probeer niet te lang stil te staan bij de afwijzing die ik heb gehad. Die stagiaire van de dansschool vertelde ook dat je die afwijzing of tegenslag juist moet gebruiken voor motivatie. Dat is ook het geen wat ik nu doe. Ook kijk ik verder dan mijn neus lang is en heb nooit alleen plan A en B. Nee, ik probeer ook altijd een plan C, D, E etc. te hebben. Dit heb ik altijd meegekregen van mijn moeder.

Op het moment ben ik in beraad met de opleiding Crossmediale Communicaite, Om eerlijk te zijn, weet ik niet of het de juiste keus is, het lot zal beslissen! Ook is er nog een andere geheimpje betreft een opleiding. Hier laat ik mij nog niet over uit. Als de tijd daar is, zal ik mijn mond open doen! Stay Tuned…

Bij elke gebeurtenis, tegenslag en keuze die ik heb gemaakt. Heeft mij gebracht waar ik nu ben en sta.

Als ik nooit VMBO-B was gaan doen maar VMBO-T/HAVO was ik misschien nooit geslaagd en was ik niet happy. Wellicht had ik dan wat gestudeerd wat ik niet leuk vond/vind.
Als ik zelf nooit had besloten om een stapje terug te doen op het VMBO om naar basis te gaan was ik of niet geslaagd. Of ik was wel geslaagd en was niveau 4 Hotelmanagement gaan doen met het idee om ook een allergie-aanval te krijgen en geen idee zou hebben wat ik moest gaan doen.
Als ik op de combi-opleiding nooit een allergie aanval had gehad. Had ik mijn opleiding afgemaakt en was wellicht de koksopleiding gaan volgen of hotelmanagment, Dat betekend dat ik dan nooit mijn niveau 3 gastvrouw had gedaan en willicht ook geen Interieuradviseur. Ook had ik mijn grote interesse van Dans nooit ontdekt!

Alles wat er in je leven gebeurt, gebeurt met een reden. Kijk naar dit lijstje hierboven. Als ik al deze tegenslagen niet had meegemaakt had ik nooit de ervaring kunnen opdoen wat ik dus wel heb gedaan, had ik dit allemaal niet kunnen leren, had ik mij anders ontplooit als mens, de mensen die ik nu ken wellicht nooit gekend, openen geworden, zelfbewuster, zekerder en sterker!

Ik ben pas 22 jaar, ik heb al zoveel mogen leren, ontdekken, mezelf kunnen ontplooien etc. Ik ben nog niet waar ik wil zijn. Waar ik uiteindelijk wil en ga zijn is een raadsel voor mij en een ieder. Het geen wat ik graag wil is, waar ik ook beland de danswereld, horeca, ontwerpen, keukens, als vuilnisvrouw off what ever. Als ik mijn geluk er ik kan vinden, als ik mij happy voel door het geen wat ik doe en mag blijven leren ben ik blij!

Oh my lord, kijk hoe groot dit artikel is. Dat betekend wel dat je dit heb uitgelezen of niet? Ik hoop dat ik jullie wat inspiratie en positiviteit heb kunnen meegeven, ik zelf zit trouwens weer vol inspiratie en goede moed.

Heb jij ook van die tegenslagen gehad? Hoe ben jij er mee omgegaan? Let me know, dat vind ik interessant om te weten. Als je nog vragen heb, JUST COMMENT ON!

xTabe,
Jorinde

P.S. Hieronder heb ik wat speciale kiekjes van de afgelopen 3 jaar ongeveer. Mijn levenspad.

1052
Een kiekje van mijn Wijnreis in 2011. Dit is in de wijk van vele champagnes zoals Moet & Chandon, voor vele een bekende Champagne.
1064
Bij het huis van Moet&Chandon.
037
Mijn laatste stagedag vorige jaar bij V&D.
079
Een van mijn eerste schooldagen afgelopen jaar bij het Rietveld huis.
045
Een random picture op school.
100
Mijn tweede auditie ever voor de opleiding Dans, afgelopen april 2014.
IMG_0881
Na deze auditie waren Madeleine en ik even gaan afkoelen bij de Starbucks.
191
Mijn auditie voor de MBO Dansopleiding.
192
Nummertje 626.
Processed with Moldiv
Finally geslaagd voor mijn niveau 4 Interieuradviseur.

 

 

Advertenties

One thought on “Mijn levenspad #1

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s